Lær mer

Sola i Norge er toppen for oss som bor her oppe i det kalde nord. Nå er det flere og flere som får med seg at sola er en energikilde som også kan benyttes av oss i Norden. Lenge har det vært en formening om at solcelleanlegg ikke fungerer spesielt bra i Norden og at man må til Spania for å få god effekt på solcellepaneler. Det er ikke rett da et solcelleanlegg fungerer utmerket med høy produksjon 8-9 måneder i året. I vinterhalvåret er produksjonen relativt lav, men med fasademonterte paneler kan man oppnå god effekt med lav vintersol. Det er selvfølgelig bedre energiproduksjon i sommerhalvåret sammenlignet med vinteren og det er helt naturlig når sola står lavere på himmelen og det er mer overskyet og nedbør i form av snø.

Litt fakta om solenergi i Norden.

  • Desember og januar er de måneder med dårligst energi produksjon. Du vil få ut ca. 5 % av ditt solcelleanlegg i desember sammenlignet med juni måned med solceller på taket. Har du snø på taket er det ingen energiproduksjon.
  • Litt forenklet kan man si at solcelleanlegg har bra eller meget bra produksjon i 8 måneder. Juni er normalt sett den beste måneden i året når sola stå høyest på himmelen.
  • Solcelleanlegg trives i kaldt vær og produserer da bedre enn hvis det er veldig varmt. Med andre ord en kald vårdag er når solcellepanelet trives best.
  • Det er også energiproduksjon på en overskyet dag, så selv dagslys er nok til å lage energi. Hvor mye energi som produseres avhenger av hvor lyst eller mørkt det er ute. Du kan fort få opp mot 50 % produksjon på et overskyet lys sommerdag.
  • Vi har lange soldager i sommerhalvåret og et anlegg kan produsere energi fra kl. 06 til 21 med solcelleanleggets beliggenhet mot øst og vest. Det er bra og du som kunde har mulighet til å kutte strømforbruket betraktelig mange timer i døgnet.
  • Ren luft er bra for solcelleenergiproduksjon. Et solcelleanlegg på Østlandet i Norge fungerer like bra som et solcelleanlegg i Sør-Tyskland. Hovedgrunnen til det er den klare, og rene lufta vi har i Norden. Det blir mindre smuss på panelene og solstrålene får mindre motstand på sin vei til solcellepanelene.
  • Et solcellepanel har mindre effekttap i et relativt kaldt klima i dets levetid, så et solcellepanel i Norge taper seg mindre enn ett som er montert i Spania. Det betyr lengere levetid og bedre driftstid. Tapet i panelet er på ca 0,2 % pr år i Norden, mot det dobbelte lengere sør i Europa.
  • Du trenger ikke å vaske solcellepanelene dine på ditt tak i Norden. Regn sørger for renholdet med mindre det er spesielle forhold der du har ditt bygg. Unntaket er hvis du har industribedrifter i nærhetet som kan slippe ut forurensning som legger seg på solcellepanelene. Det er relativt sjelden at det er et problem. En vannslange er ofte nok til å skylle panelene rene.
  • Nedbetalingstiden på Solcelleanlegg er under 10 år. Det er flere faktorer som spiller inn som montasjetid, pris på produkter og strømpris. Strømprisen er på vei oppover så et solcelleanlegg er verdt å investere i hvis man ser på strømprisen de foregående årene, og hvilke strømpriser som forventes de kommende årene. Solcelleanlegg øker også verdi på bygget og de som bruker bygget er glad for kortreist strøm. Husk også at egenprodusert strøm reduserer nettleien på de kilowattimene som blir laget på ditt tak. Nettleien er på ca 40 øre i Norge sett landet under ett. Spart nettleie blir over mange år blir en betydelig mengde penger.

Har du andre ting du lurer på angående solcelle og strømproduksjon ta gjerne kontakt med oss i Nordic Solergy AS.